fredag 20 september 2019

Vecka 38

Vecka 38


Denna veckan har vi arbetat med mönster i matematik. Vad är ett mönster? Hur vet vi att det är ett mönster? Vi har tittat på olika mönster och kommit fram till att de finns överallt. Det kan b.la. vara färger, former, danser, gardiner och kläder. Nu ser vi mönster överallt!




Vi har arbetat med mönster i våra arbetsböcker, men även skapat egna mönster. De fick i uppgift att måla ett färgmönster på ett papper. Efter de gjort ett mönster fick de trä detta med hjälp av pärlor. Resultatet syns i vår dörr.







I Bornholmsarbetet har vi börjat prata om vad en mening är och vad ett ord är. Hur vet man att det är en mening? Hur många ord hör vi i olika meningar? Detta har vi övat på gemensamt på tavlan, men även vid borden. Där har de fått små klossar, och efterhand som jag sagt en mening har de fått lägga så många klossar som de tror att det finns ord i meningen. T.ex. Jag cyklar till skolan. Hur många ord hör ni då? 4! När vi pratar om mening har vi även nämnt att det ska vara stor bokstav vid starten och att det alltid avslutas med en punkt. Denna övningen tyckte barnen var rolig, Yes! Jag räknade rätt! Det känns som de börjar få kläm på de.





Vi har tittat på vilken årstid vi har nu, och efteråt gjorde vi en tankekarta tillsammans på tavlan. De kom på en hel del.



Efteråt presenterades ett tema.

Temat är äpplet. Vi kommer att arbeta lite med äpplet. Vi har påbörjat äpplet genom att titta på äpplet. Vad heter äpplets olika delar? skal, stjälk, kärnhus kärnor ,fruktkött och fluga.



Efteråt skapade vi egna äpplen, genom att gipsa äpplen. Såhär fina blev dom. När man inte skapade ett äpple arbetade man på olika stationer. Exempel på stationer kan vara plusplus, där de övade på mönster, spel där man tränade turtagning och regler.










I ASL har de gjort lite olika uppgifter, efterhand som de arbetat med kartläggningen tillsammans med mig.

De har b.la. skrivit ordlistor på bokstäverna L och E. Där har de med lite hjälp fått försöka ljuda sig till ord som har begynnelsebokstaven L eller E. Detta har de gjort parvis.

De som redan gjort de har börjat skriva ord om hösten.
Deras fina ASL-böcker hänger ute i hallen.





Varje fredag har vi fredagsmys! Då brukar vi se ett avsnitt ur Supersnällasilversara och Stålhenrik. De är superhjältar som åker till jorden och hjälper barn som behöver hjälp med olika saker. Detta tycker barnen är mysigt.



Viktig information:
  • Studiedag på torsdag den 26/9,dvs. Ingen skola, enbart fritids för de som anmält detta.
  • Gympan är igång, tänk på att ta med gympapåse med kläder, skor, handduk och vattenflaska.
  • Det finns fortfarande en del som inte bokat ett lära känna samtal, jag önskar att alla skriver upp sig på en tid. Har man inte möjlighet på någon utav tiderna som är kvar, kan man maila mig eller prata med mig, så hittar vi en ny tid.

Trevlig helg!


Med vänlig hälsning,

Nathalie, Shirin och Pierre