söndag 1 september 2019

Vecka 35

Vecka 35


Veckans startades upp med värdegrundsarbete och våra gemensamma regler. Varför har vi regler? Varför tror ni att vi har dessa? Genom samtal av reglerna kom vi in mycket på det här med att lyssna. Vem ska vi lyssna på? är det bara vuxna? föräldrar? lärare? eller gäller det även mot våra vänner? Intressanta funderingar, som resulterade mycket i att vara en bra kompis.


Nu i början är det mycket värdegrundsarbete. Hur vi är en bra kompis, hur ska vi vara mot varandra? Detta arbetar vi mycket med varje vecka, i olika former, som filmklipp, diskussionsfrågor, lekar etc.


Vi såg även att avsnitt av Ugglan och kompisproblemet, där det handlade om att vara utanför. Under tiden vi såg filmen, pausade vi och funderade ut egna lösningar innan vi fick höra hur de valde att lösa de. Hade vi samma lösningar?

Arbetet med "Jag-böckerna" har fortsatt. Denna veckan fick de i uppgift  att rita ett självporträtt.

ASL har startat upp denna veckan med "spökskrift" När de skriver de oftast i par. Denna gång fick de skriva tillsammans med en kompis. Spökskrift är när barnen lekskriver och bekantar sig med bokstäverna på tangentbordet. När de skrivit färdigt fick de arbeta med sin bokstav på sin skrivna text. Uppgiften blev att måla sin första bokstav i namnet. När de gjort de klippte de ut sin text och klistrade in den i sin ASL-bok. Till texten formade de sin bokstav.
De har även övat sin finmotorik genom att måla en mandala med sin bokstav på. Detta kopplades samman med spökskriften de skrev på ASL. Efterhand som de blev klara satt de och utforskade enklare böcker. Känner vi igen någon bokstav? kan vi tyda något ord?













När vi använder datorer med barnen, arbetar vi i mindre grupp. Så när halva klassen arbetade med dator hade den andra stegvis.

Stegvis är ett material som handlar om kamratskap. Man tittar på en bild och samtalar kring den. Vad händer på bilden? Hur kan man tolka den? Till bilden finns alltid en uppgift att arbeta med.

Nästa vecka kommer barnen att börja med idrott och hälsa. Detta kommer halva klassen att ha på onsdagar och halva på fredagar. Nu i början behöver de inga ombyteskläder. Vi meddelar när det är dags att ta med ombyte, och vilken dag de ska ta med ombyteskläder.

Vi har haft ett utepass tillsammans med de andra två grupperna. Där de hade olika lekar. Grupperna blandades för att få vara med andra kompisar. Detta blev en lyckad dag.



Med vänlig hälsning,


Nathalie, Pierre och Shirin