fredag 8 mars 2019

Vecka 10

Vecka 10



Denna veckan har vi arbetat med talets grannar i matematiken. Talets grannar är de tal som kommer innan och efter, t.ex. 7. då är 7ans grannar talen 6 och 8. De gick arbeta med dessa på en stencil, där vi även övade på att forma siffrorna på rätt håll. Efterhand som de blev klara med de, fick de arbeta  med mattestationer. Exempel på station var, mönster, siffror, och geometriska former.











I svenskan har vi arbetat med bokstäverna F och I. Dessa övade vi på att forma i våra svenskböcker. Även i svenska har vi arbetat med stationer. Där har de fått möjlighet att öva på både stora och små bokstäver, ordförståelse, och försök till läsning av korta ord.















Varje dag läser vi tillsammans med barnen, vi läser fortfarande folksagor från andra länder. Detta är väldigt uppskattat. Genom sagorna lär vi oss även nya ord. Dessa går vi igenom och förklara, och när vi lärt oss ett nytt ord skriver vi upp de på vår ordskatt, t.ex. lömsk, herde, insistera.






I ASL har de fått skriva fakta om sina länder på dator. Kul att se att så många kom ihåg sin information de fått fram. Vi har tillsammans fått googla för att titta på bilder på olika kända platser och maträtter. Vi alla har nog lärt oss en hel del. Nästa vecka tänkte vi att barnen ska få presentera sitt land för varandra.






I  vårt arbete med länder har barnen även fått börja skapa vars ett jordklot. Dessa gör dom med hjälp av ballong, och gipsbindor.




Som ett avslut på veckan, pratade vi om Internationella kvinnodagen. Vad det är och varför man uppmärksammar det en dag. Det blev även en intressant diskussion i klassen kring vad de tycker och tänker. Har alla samma möjligheter? Borde alla ha samma möjligheter? En punkt som fångade barnens intresse var hur en kvinna respektive man i allsvenskan tjänar. Där det visade sig att en kvinna tjänade ca 10000kr/månad och en man ca 60000kr/mån.


Denna veckan har även Linda och Marisa besökt oss. Barnen ser verkligen fram emot att träffa dom igen. När de kommer v. 13-15 kommer de at hålla i ett projekt med barnen kring etnicitet- likheter och olikheter. Det ser vi fram emot med spänning.


Vi har märkt att många barn saknar kläder för att kunna vara ute längre stunder. Kolla gärna över så att de har kläder och skor som b.la tål regn och såklart håller barnen varma. Vi är ute varje dag, minst 1 gång om dagen.


En påminnelse från fritids är att de önskar att alla försöker komma in på skola24 fritids och att ni lägger in scheman där.


Vi önskar er en trevlig helg!


Med vänlig hälsning,

Jenny, Nathalie och Fredrik