söndag 2 september 2018

Välkomna!

Nu har förskoleklassen dragit igång för denna terminen och vi är glada för att ha er alla här.
Det är alltid lite intensivt i början av ett skolår, framförallt när man börjar förskoleklass. Det är många nya rutiner, miljöer, pedagoger och kompisar att lära känna. De första veckorna kan både barn och pedagoger vara lite trötta på kvällarna efter alla nya intryck.

Vi tycker att vi har haft en bra start tillsammans och barnen verkar nöjda över att komma till skolan, vilket är det viktigaste. Första tiden arbetar vi mycket med att lära känna varandra och lära oss alla rutiner som finns under en skoldag. Vi har lekt en del lekar för att lära oss varandras namn men också för att lära känna sina nya kompisar.
Vi kommer arbeta mycket med vänskap, hur man är en bra kompis och hur man ska vara i ett klassrum. Det kommer bli mycket samarbetsövningar där vi arbetar med hur man kan visa empati mot varandra. Detta är sånt som vi prata mycket om i skolan och vi är glada om ni föräldrar också pratar med era barn om hur man är mot sina kompisar och mot oss vuxna. Hur viktigt det är att man kan vara tyst och lyssna för att man ska kunna ta in och lära sig mycket samt för att man inte ska få huvudvärk av allt prat och höga ljudvolym.




Inom svenskan har vi arbetat med barnens namn. De har fått skriva sina namn både med penna och på dator. Barnen tycker det är kul att skriva på datorn och arbetar på bra. Kul att se deras engagemang. Alla barn har fått vars en ASL-bok (Att skriva sig till läsning), här ska de samla texter som de kommer skriva under året.
Vi kommer arbeta med bokstäver utifrån serien Bokstavslandet. Denna vecka har vi sett första programmet som handlar om alfabetet. I klassen har vi tittat på hur bokstäverna ser ut och pratat om att alla bokstäver har ett ljud. Vi har sjungit en alfabetssång där man tränar på bokstävernas ljud.
Barnen skrev långa bokstavsräckor som vi kallar det. Man fyller pappret med bokstäver och sen ska man gå på bokstavsjakt och ringa in en speciell bokstav. Denna gången fick de leta efter första bokstaven i sitt namn.





Varje morgon när vi har samling tränar vi matematik, veckodagar, månader, årstider och att lyssna. Det här med att vänta på sin tur tränar vi mycket på. Även att vara en bra lyssnare, att lyssna på vuxna och att lyssna på den kompis som har ordet. Vi pratar om matematik, hur många barn är här och hur många barn saknas. Hur skriver man 26, är det 2 eller 6 först.

Barnen har rita självporträtt. Vi pratade om vad man behöver ha med när man ritar ett ansikte och hur det kan se. Barnen tipsade varandra om hur man kan rita näsor på olika sätt.






Lindeborgsskolan har gemensam morgongympa kl.8.00 varje tisdag, onsdag och torsdag. Alla elever F-6 samlas på skolgården och i ledning av lärare och äldre elever startar vi dagen med musik och rörelse. Lämnar ni era barn mellan 7.55-8.10 så hittar ni oss ute på stora skolgården. Klockan 8.10 är vi åter i klassrummet för att starta dagen.

Glöm inte att barnen behöver extrakläder och regnkläder på skolan. Tänk även på att barnen har skor som de kan ta på sig själva. Barnen vill gärna snabbt komma ut på rasten och det är synd om stor del av rasten ska gå åt till att knyta skorna.

Nu laddar vi upp för en ny spännande vecka!