fredag 15 november 2019

Vecka 46

Vecka 46


Denna veckan har vi arbetat med böcker på olika sätt eftersom det varit Barnboksveckan.
Vi har fokuserat mycket på att läsa olika böcker för att stimulera barnens lust till läsande men också på att lyssna aktivt och kunna återberätta och samtala kring en text.

Det blev ett väldigt stort intresse för att ta med boktips. Vi har försökt läsa en hel del utav deras böcker. För att få fram vilka vi skulle läsa, har de fått berätta vad de olika böckerna handlat om. Sen har vi röstat vilken vi helst ville läsa. Vi kommer fortsätta att läsa några utav böckerna nästa vecka.








Några av alla böcker vi läst. Nästa vecka kommer barnen få med sig boktips hem.

Vi har även arbetat med vad en författare respektive illustratör är. En författare vi tittade närmre på denna veckan var Astrid Lindgren. Vad har hon skrivit? Hur såg hon ut? Mer kring hennes olika karaktärer kommer vi arbeta med nästa vecka.



Alfons Åberg är också en känd figur som är skriven av Gunilla Bergström. Vi har läst två olika böcker om Alfons under veckan. Efter vi läst böckerna har vi arbetat med återberättande text. Innan vi sätter ihop en text, arbetar vi med berättaransiktet för att få med alla viktiga delar.



Under våra ASL pass har de övat på att skriva meningar. Denna veckan arbetade de parvis och skrev meningar om Alfons Åberg. Texterna har de sedan satt på en liten Alfons bok.





Vi har skapat utifrån sagan om Prinsessan på ärten som är skriven av H.C. Andersen. Där fick de efter sagan skapa vars en madrass till prinsessans säng. Även till den sagan arbetade vi med berättaransiktet och skapade en återberättande text.



Vi har besökt vårt skolbibliotek, där vi fått en del boktips och fått titta i olika böcker.



Som ett avslut på veckan har barnen tillsammans skrivit en bok. Denna lanseras idag, fredagen den 15/11-20! Denna finns till utlåning. Den får endast lånas en dag. Viktigt att den kommer tillbaka dagen därpå så alla får möjlighet att låna den. Vi har pratat mycket om hur vi ska ta hand om boken när vi lånar hem den. Böcker gillar t.ex. inte saft och mat. Sidorna ska inte börjas eller förstöras. Längst dag i boken sitter en utlåningslista. Efter lånet vill barnen gärna ha ett betyg.




I idrott arbetar de med dans. De har lekt olika lekar där dans ingår.

Under musiken fokuserar vi nu luciasånger. Vi har fått en förfrågan från ett äldreboende om vi vill gå och lussa för dom på lucia. Efter förfrågningar till barnen ville de gärna gå, så vi har bestämt oss för att gå lucia för de äldre på ett hem intill skolan. Detta är under skoltid.


Viktig information:
  • Fredagen den 22/11 kommer vi att promenera till Katrinetorpsgården för att se en tidsresa om hur man förberedde julen förr. Denna dag samlas vi redan kl. 08.00 utanför. Barnen ska då vara påklädda och klara för att gå.
  • Lucia kommer vi gå för de äldre på ett boende i närheten den 13/12
  • Studiedag den 26/11, skola och fritidhem är då stängt!



Trevlig helg!


Önskar

Nathalie och Shirin