fredag 23 november 2018

Vecka 47

Vecka 47


Denna veckan startades upp med två nya bokstäver, N och U. Barnen börjar bli väldigt duktiga på att klura ut våra ledtrådar inför bokstäverna. När vi skulle presentera bokstaven N hann vi inte säga mycket mer än att den har tre raka linjer... så kom gissningarna! Kul att se att deras intresse för bokstäver. Strax innan lunchen fick barnen säga vars ett ord som hade N eller U som begynnelsebokstav.


Orden som vi kom på.

Morgonsamling där Rijan räknat in antal barn.




Redan under morgonsamlingen kom frågan om vi hade ordnat den nya gröna boken! (Handbok för superhjältar del 3) och när vi skulle läsa den.


I matematik fortsatte vi med antalsuppfattning med hjälp av tärning. De slog en tärning och sa vilket antal det var och fick ett motoriskt uppdrag, som t.ex. 5, hoppa som en groda 10 gånger.











Vi upplever att barnen har kommit en bra bit på vägen, i antalsuppfattning. Så vi provade att spela Bingo. På tavlan kommer de upp en siffra och en symbol. Barnen ska sedan se på sin spelbricka om de har de antalet av den symbolen på sin spelbricka, t.ex. 5 stjärnor.









I samband med barnkonventionens dag den 20/11, passade vi på att uppmärksamma barnen på denna dag. Vad betyder de? vad står den för? vad menas med de? När kom denna lag? Vi såg även en liten film som heter " Om hela världen var en by" som är en introduktion till de utmaningar som vår globala situation medför. I filmen får vi föreställa oss en hel värld som en by, som består av 100 människor. Den talar om för oss vilka vi är, var vi bor, vilket språk vi talar, vilken religion vi praktiserar etc.

Efter filmen kom vi in på språk, vilka språk talar vi? bara i vår klass kom vi fram till att vi har 16 olika språk som talas i hemmet. Ganska häftigt med tanke på att vi är 26 barn i klassen idag.  Detta med länder och språk tyckte barnen var väldigt intressant och kom med många förslag vad vi skulle kunna göra för att arbeta vidare med detta.



I ASL har vi börjat skrivit ordlistor på veckans bokstäver. Där har de själva fått öva på att ljuda sig till ord med förstaljud på N och U.






När vi arbetar med ASL arbetar vi i halvklass, och de som inte skriver arbetar med något annat under tiden. Denna veckan arbetade de i sina arbetsböcker med N och U.







I vårt tema Superhjältar har vi nu pratat om vad en superhjälte är, vad de har för styrkor och vilka färger de har och sett ett nytt avsnitt av Supersnällasilversara och Stålhenrik. Detta är uppskattat och barnen tycker det är så roligt att Stålhenrik har känslor för Supersnällasilversara. Även superhjältar har känslor.


Vi har märkt att en del barn har med sig saker hemifrån, som pennor, läppstift och andra småsaker. P.ga. en hel del bråk har vi valt att besluta att inga saker får medtas till förskoleklassen eller fritidshemmet för att motverka detta. Vi hoppas att ni kan hjälpa oss att se till att era barn inte tar med saker hit, då de kan försvinna, förstöras och orsaka onödiga bråk.


Lite bra att komma ihåg:



Glöm inte att rapportera ert barns frånvaro i skola24. Jätteviktigt att det förs in där för att barnets närvaro ska vara giltig. Görs inte detta, rapporteras det in som ogiltig frånvaro. Tänk även på att detta måste göras varje dag som eleven inte är på plats.


Stängdag tisdagen den 27/11, dvs ingen skola eller fritidshem denna dag. De har som inbokade möten med skolsköterskan är välkomna den tiden som ni avtalat. Hon kommer att möta upp er vid ingången.


Onsdagen den 28/11, kommer vi att åka buss till stadsbiblioteket på en sagostund.


Med vänlig hälsning,

Nathalie, Jenny och Fredrik