fredag 18 oktober 2019

Vecka 42

Vecka 42


Denna vecka har vi arbetat med tema Brand. Temat startade upp med en tankekarta kring vad barnen visste/ tänkte på när de hörde ordet brand. Efteråt gjorde vi en liten lista på vad vi vill veta om temat.


Under veckan har vi tittat på en film, där Ellie och Jonas berättar en saga kring brand och brandsäkerhet. Efter sagan ställde vi frågor kring innehållet som barnen fick svara på. Intresset var stort.



Därefter fick de vars en bok med texten och alla bilder till filmen. Deras uppgift blev sedan att måla bilderna.

Under temat har vi tränat på en del brandkunskaper. Såhär såg dessa ut:



Efter varje slutfört uppdrag fick de en eld uppsatt bredvid. När vi klarat alla uppdrag avslutade vi temat med en uppgift ur vårt nya åtagande på Lindeborgsskolan, nämligen kollegialt lärande. Då arbetade vi med en uppgift som kallas sant eller falsk.

Barnen arbetade tillsammans med sin axelkompis, dvs. kompis som sitter bredvid. De fick två kort, ett grönt och ett rött. På det gröna stod det sant och på det röda stod det falskt. Deras uppgift var att tillsammans diskutera om mitt påstående om brandtemat var sant eller falsk och kunna motivera sitt svar. Detta tyckte barnen var roligt sätt att arbeta på.




Vi fick även öva på brandutrymmning, klä på oss kläder på 90 sek, precis som en brandman, åla, krypa ur ett rökfyllt rum, blåsa ut ljus på ett säkert sätt, se vad en brandbil innehåller och vad en brandman mer har för uppgifter mer än att släcka eld.









Under veckan har vi också fått två nya bokstäver, S och Å. De har gjort gemensamma ordlistor, tittat på Livet i bokstavslandet och arbetat med att forma och ljuda.



Även under ASL- passen har de övat på att skriva ordlistor på S och Å.

Vi har påbörjat arbete om vår adress, då detta kom upp i brandtemat. Om jag ska ringa brandstationen måste jag ju veta var jag befinner mig. Vart bor jag? De har börjat rita av sina hus och skriva sina adresser.

Viktig information:
  • Utflykt på onsdag, den 23/10. Vanlig skoldag. Tänk på kläder efter väder.


Trevlig helg!


Med vänlig hälsning,

Nathalie, Shirin och Pierre