fredag 7 december 2018

Vecka 49

Vecka 49

Veckan startades upp med lite julstämning med instrumental julmusik. Efter den lilla lugna stunden som vi har på morgonen hade barnen massor att berätta. Det var väldigt många som ville berätta om julkalendrarna de fått hemma.
Under december kommer vi också att ha olika former av julkalendrar. Efter morgonsamlingarna lyssnar vi på årets julkalender från Sveriges radio. Årets kalender heter Tonje i Glimmerdalen. Det är en bra övning att lära sig att lyssna och fantisera om hur miljön ser ut. Här finns inga rätt och fel, bara fantastin sätter gränser. Det övas även mycket på att återberätta. Vad hörde vi? vad hände? skulle man kunnat göra annorlunda?Efter varje avsnitt finns en liten fråga, som barnen får svara på. När vi röstat klart får man se en översikt över hur andra röstat.






Vi tittar även på naturhistoriska riksmuseets kalender. Där får man varje dag ledtrådar på ett djur. Vi gissar tillsammans vilket djuret är. När man kommit fram till vilket djur det är, får man lite kort spännande fakta.




Som en avslutning på dagen har vi valt att se en äldre julkalender. Givetvis valde vi utifrån barnens favoriter. Så det blev Supersnällasilversara och stålhenrik-Superhjältejul.



Denna  veckan har vi arbetat vidare med superhjältarna. De har b.la. gjort en ASL uppgift, där de fick skriva enskilt vad de skulle hetat och vilka superkrafter de önskat att de skulle haft om de var superhjältar. De fick även rita sig själva som superhjältar.






Som ett avslut på veckan, hade vi en Grey of the day om Alfred Nobel. Vem är han? vad har han gjort? En grey of the day är en kort powerpoint presentation om en viss sak för att ge snabb och intressant information. Detta fick de sedan arbetat med i grupper. I grupperna fick de komma på vad de skulle velat uppfinna för att göra världen bättre för oss människor. Det var många bra förslag de hade, de ville uppfinna olika mediciner för att slippa sprutor och cancer. Medicin som ska hjälpa sjuka hjärtan och robotar som ska hjälpa till vid krig och även hjälpa äldre som inte klarar av vardagen själva. Avslutningsvis presenterade de dessa för varandra och röstade fram vilket de ansåg vara bäst. Resultatet får de vänta med till måndagens nobelfirande.










De har idag fått med sig en inbjudan till skolans nobelmiddag på måndag. De får då komma festligt klädda om de vill.



Vi önskar er en trevligt helg!


Med vänlig hälsning,

Nathalie, Jenny och Fredrik